
Strategii de Prevenție și Menținere a Greutății pe Termen Lung
Psihoterapia și consilierea comportamentală sunt indispensabile pentru a ajuta pacienții să gestioneze factorii psihosociali care pot declanșa sau recidiva supraalimentarea.
Adoptarea unor obiceiuri sănătoase pe termen lung, precum mese regulate, gestionarea stresului și evitarea sedentarismului, sunt esențiale. Suportul comunitar și familial joacă, de asemenea, un rol major în succesul pe termen lung al programului terapeutic.
În concluzie, menținerea greutății ideale pe termen lung este una dintre printre cele mai mari provocări pentru pacienți și echipa medicală. Succesul depinde de angajamentul pacientului, susținut de intervenții multidisciplinare și monitorizarea permanentă a progresului.
Structura programului
*un studiu apărut in Nature Medicine arată că pacienții care au adăugat dietei un tratament medicamentos după 1 lună (în loc de 6 luni) au slăbit de două ori mai mult!
Echipa medicală
Medic primar
Endocrinologie/Sexologie
Endokrinológus főorvos/Sexológus
Medic specialist medicină internă
Belgyógyász szakorvos
–
Medic specialist cardiologie
Szívgyógyász szakorvos
Medic specialist Gastroenterologie
Gasztroenterológus szakorvos
Medic specialist Pneumologie
Tüdőgyógyász szakorvos
Medic primar Diabet zaharat,
nutriție și boli metabolice;
Medic specialist Endocrinologie
–
Diabetológus főorvos;
Endokrinológus szakorvos
Nutriționist Dietetician
Táplálkozási szakértő
Psiholog
Pszichológus
Informații
IOANA-MONICA SÂNPĂLEAN,
absolventă a primei generații de dieteticieni din țara noastră, membru al Colegiul Dieteticienilor din România, cu o experiență vastă, de 11 ani, în domeniul nutriției și dieteticii.
Membru fondator al primei asociații de nutriție din Târgu-Mureș, în cadrul căreia a derulat o serie de proiecte comunitare, iar în prezent managing partner la IntegraViva Health Center, singurul centru cu o echipă de dieteticieni, din Târgu-Mureș, unde coordonează programe de nutriție, stagii de practică, mese rotunde pentru medici și dieteticieni precum și workshop-uri atât pentru specialiști cât și pentru publicul larg. Lector la peste 20 de conferințe dedicate specialiștilor și la numeroase evenimente dedicate publicului larg.
Cu o experiență de peste 10 ani în lucrul cu adulții, copiii și adolescenții cu suprapondere, obezitate și tulburări de comportament alimentar, susține importanța intervenției nutriționale ca parte a unei abordări multidisciplinare, o intervenție nutrițională care pune accent pe educație nutrițională, comunicarea corectă cu pacientul, aparținătorii, specialiștii implicați și nu în ultimul rând, o intervenție care susține construirea unei relații sănătoase cu mâncarea.
Reff. OBEZITATE:
Pacientul cu obezitate are nevoie de o abordare multidisciplinară, o intervenție personalizată în care nutriția joacă un rol esențial, o alimentație adecvată având rolul de a reduce greutatea corporală și de a prevenii complicațiile asociate obezității.
Personalizarea alimentației, controlul aportului caloric, respectiv al porțiilor, educația nutrițională, prevenirea efectului yo-yo și sprijinirea pacientului în obținerea unor rezultate sustenabile pe termen lung sunt doar câteva din rolurile unui nutriționist dietetician, în procesul de management al obezității

POPESCU DANIEL
Psiholog clinician principal, psihoterapeut cognitiv-comportamental și supervizor cu peste 20 de ani de activitate. Am lucrat în ONG-uri, spitale și, din 2016, conduc propriul Cabinet Individual de Psihologie la Târgu Mureș, oferind evaluări clinice, terapie CBT și supervizare pentru colegi.
Parcurs profesional esențial
• 2016 – prezent – Fondator & psiholog principal, Centru del Alma si Cabinetul cu practica privata : programe CBT pentru copii, adolescenți și adulți; coordonare administrativă și marketing.
• 2015 – 2016 – Psiholog clinician, Centrul de Dializă Braun-Avitum: intervenții de adaptare la boală cronică și creșterea complianței la dializă.
• 2006 – 2015 – Psiholog clinician, Fundația Alpha Transilvană: proiecte sociale pentru familii vulnerabile și formare voluntari.
• 2004 – 2006 – Psiholog clinician, DGASPC – Centrul de zi „Perseverența”: evaluări și programe de reintegrare pentru copii instituționalizați.
Formare și certificări-cheie
• Licență în Psihologie-Pedagogie (1997-2001)
• Master „Psihoterapie – Psihodiagnostic” (2005-2007)
• Formare completă CBT (2008-2012) – >700 ore curs & supervizare
• Acreditat de Colegiul Psihologilor: de la autonom la psiholog principal și supervizor în psihologie clinică.
Competențe principale
• Evaluare clinică și psihodiagnostic standardizat
• Psihoterapie CBT (≈8 000 h de practică)
• Supervizare și mentorat profesional
• Management și promovare a serviciilor psihologice „Îmbin rigoarea științifică și relația umană pentru a-i ajuta pe oameni să-și rescrie poveștile într-o direcție mai luminoasă.”
Ref. obezitate:
Obezitatea nu este doar o problemă fizică, ci și una profund emoțională și comportamentală. Dincolo de diete și exerciții, mulți oameni se confruntă cu relații dezechilibrate cu mâncarea – de la mâncatul compulsiv până la alimentația emoțională. Intervenția psihologică joacă un rol esențial în înțelegerea acestor mecanisme, în identificarea factorilor declanșatori și în dezvoltarea unor strategii motivationale si durabile de schimbare. Psihologul ajută pacientul să-și reconstruiască relația cu sine și cu mâncarea, să gestioneze stresul, rușinea sau vinovăția și să își dezvolte motivația reală pentru schimbare. Astfel, abordarea obezității devine una completă, umană și sustenabilă.

DR. MADARAS GABRIELA
Medic primar endocrinolog, UMF Târgu-Mureș
Specializare în sexologie, DIU Sexologie Paris 7
Am experiență acumulată atât în țară cât și în străinătate, lucrez respectând ‘medicina bazată pe dovezi’, adică protocoalele de tratament actuale, europene sau/și americane.
Îmi plac oamenii și am multă empatie și înțelegere pentru suferințele lor.
Vorbesc fluent, scriu și pot consulta în limbile română- limba maternă, maghiară, franceză și engleză.
Studii
Am terminat printre primii studii de medicină generală în 2004 la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, am reușit apoi printre primii la examenul de rezidențiat, pe care l-am efectuat ulterior parțial în Târgu-Mureș, parțial în București.
Tot în București, la Institutul Parhon, am dat și examenul de specialitate în endocrinologie, în 2011.
Conferințe
Ca orice medic care se respectă și dorește binele pacienților într-o meserie în continuă evoluție, am participat cu lucrări la numeroase conferințe și congrese naționale și internaționale, precum și la cursuri de specializare.
Activitate
Am predat lucrări practice studenților de an 4 la facultatea de medicină din cadrul UMF Târgu-Mureș între 2011 și 2013, în paralel cu activitatea de ambulator la Dora Medicals, precum și în cabinete medicale din Reghin, Mediaș și Sighișoara.
În 2015 am activat ca endocrinolog/diabetolog la Spitalul European Georges Pompidou din Paris, iar între 2015 și 2018 am urmat cursurile de Sexologie ale facultății de medicină din cadrul Universității Paris VII, cu obținerea diplomei în septembrie 2018. De atunci și până în prezent ofer și consultații de sexologie.
În iulie 2022 am trecut cu brio examenul de medic primar endocrinolog la Cluj.
Medicația care tratează obezitatea NU este de dată recentă! Incretinele- hormonul GLP1- au fost descoperite în anii 80, iar din anii 2000 agoniștii GLP1 au început să fie folosiți pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Observațiile făcute la diabeticii care le foloseau și slăbeau au determinat cercetătorii să înceapă studii asupra obezilor, ulterior aceste preparate fiind autorizate pentru tratamentul strict al excesului ponderal și al obezității. Studiile clinice (LEAD, SCALE, STEP) au arătat că ele sunt sigure și au un foarte bun profil de tolerabilitate, efectele secundare fiind gastrointestinale: greață, vărsături, diaree- ele sunt tranzitorii pe măsură ce organismul pacientului se adaptează la tratament.
În cadrul programului nostru putem iniția tratamentul medicamentos al obezității cu tablete: Rybelsus sau injecții subcutanate, auto-administrate, săptămânale: Mounjaro sau Wegovy.


DR. ROMAN MARIANA
Medic primar diabetologie, nutriție și boli metabolice/ Medic specialist endocrinologie
Sunt pasionată de prevenția și tratamentul obezității, cu o abordare integrată și empatică. Scopul meu este să ajut pacienții să-și înțeleagă corpul și să-și recapete echilibrul metabolic prin monitorizare atentă și intervenții adaptate.
Sunt absolventă a Facultății de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Tg. Mureș (2006). În urma examenului de rezidențiat am ales să mă specializez în endocrinologie. Ulterior mi-am completat formarea prin rezidențiat și în specialitatea diabetologie, nutriție și boli metabolice. Mi-am efectuat rezidențiatul în Tg. Mureș, București (Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon) și în Franța (CHU Clermont Ferrand). În 2013 am urmat un stagiu de perfecționare în nutriție clinică intr-un centru din Franța specializat în tratamentul obezității severe, monitorizare pre- și post chirurgie bariatrică (CHU Clermont – Ferrand, Service de Nutrition Clinique ).
De la terminarea rezidențiatului până în prezent, am profesat ca medic diabetolog în cadrul ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Județean Mureș și ca endocrinolog în colaborare cu centre medicale private.
Valorile mele profesionale sunt corectitudinea, respectul, dorința de perfecționare continuă. Doresc să le ofer pacienților mei tratamentul optim, în baza celor mai recente date științifice, conform medicinei bazate pe dovezi.
Obezitatea este o boală cronică complexă, caracterizată printr-un exces al țesutului adipos.
Obezitatea afectează calitatea vieții și reduce speranța de viață prin complicațiile sale: diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, dislipidemia, boli cardio-vasculare, boli hepatice, sindrom de apnee de somn, patologie osteo-articulară, infertilitate, cancer.
Obezitatea afectează atât adulții, cât și copiii.
Cauzele obezității sunt complexe, cel mai adesea multifactoriale, adică peste predispoziția genetică se suprapun factori de mediu care țin în principal de stilul de viață (alegeri alimentare, nivelul de activitate fizică, stres).
Tratamentul obezității este de lungă durată, iar abordarea trebuie să fie multidisciplinară, adresându-se tuturor problemelor pe care le implică obezitatea: medicale, nutriționale, psihologice, de stil de viață.
Echipa noastră formată din medici, nutriționiști, psiholog, își propune să însoțească fiecare pacient în parcursul său spre ameliorarea stării de sănătate.
Metodele terapeutice oferite se axează pe nutriție, activitate fizică, psihologie și nu în ultimul rând farmacoterapie.
Tratamentul farmacologic al obezității a progresat mult în ultimii ani, prin apariția unor medicamente eficiente și sigure (Saxenda, Wegovy, Mounjaro). Indicația de tratament este stabilită de către medic, după o evaluare detaliată a pacientului, luând în calcul riscurile și beneficiile.
DR. SZÉKELY KINGA-NOÉMI
Medic specialist gastroenterolog.
Supraponderabilitatea și obezitatea reprezintă în prezent o problemă globală de sănătate publică, având o strânsă legătură cu creșterea prevalenței afecțiunilor gastroenterologice. Indicele de masă corporală (IMC) peste 25 kg/m² nu doar favorizează sindromul metabolic și bolile cardiovasculare, ci și crește riscul de apariție a diverselor afecțiuni digestive.
Principalele implicații gastroenterologice ale excesului ponderal:
– Boala de reflux gastroesofagian (GERD)– este frecvent asociată cu presiunea intraabdominală crescută și incidența mai mare a herniei hiatale.
– Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) – și forma sa progresivă, steatohepatita non-alcoolică (NASH), pot evolua către ciroză și carcinom hepatocelular.
– Infiltrarea grasă a pancreasului – agravează severitatea pancreatitei și complicațiile asociate.
– Creșterea riscului de cancere gastrointestinale – supraponderalitatea a fost corelată epidemiologic cu cancere colorectale, esofagiene și pancreatice.
Importanța prevenirii și tratamentului precoce:
– Identificarea timpurie și managementul multidisciplinar (nutriție, schimbări de stil de viață, farmacoterapie și chirurgie bariatrică) sunt esențiale pentru reducerea comorbidităților și riscurilor gastroenterologice.
Excesul de greutate nu implică doar o suprasolicitare mecanică, ci și modificări metabolice și inflamatorii complexe, influențând negativ sănătatea digestivă.

Gastroenterologia este ramura medicinii care se ocupă cu studiul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului digestiv, inclusiv esofagul, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros, ficatul, vezica biliară și pancreasul.
Domeniul gastroenterologiei diagnostice și preventive se concentrează nu doar pe identificarea și managementul bolilor digestive, ci și pe prevenția acestora prin metode eficiente de screening și evaluare.
Dr. Szekely Kinga a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș în anul 2015, a continuat să-și dezvolte abilitățile în programul de rezidențiat în cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, cu promovarea examenului de specialitate în noiembrie 2023.
A dobîndit calificative, experiențe în domeniul endoscopiei digestive diagnostic, ecografie abdominală și terapia bolilor gastro-intestinale, cum ar fi hepatitele cronice, boli inflamatorii intestinale, screeningul cancerelor digestive etc.
În plus, fiind asistent universitar în cadrul UMFST Târgu Mureș prezintă un angajament profund față de educația medicală.
Facând parte din colectivul Spitalului Dora Optics, un spital modern, dotat cu aparatură de ultima generație continuă să ofere servicii de calitate pacienților săi, rămânând totodată la curent cu cele mai noi descoperiri din domeniul său.
Dr. Szekely Kinga crede cu tărie în importanța unei comunicări eficiente cu pacienții și consideră că empatia și înțelegerea sunt fundamentale în procesul de vindecare. Este dedicat nu doar tratării bolilor, ci și promovării stilului de viață sănătos și prevenției.
DR. RAB ANDREA
Medic specialist medicină internă și cardiologie
Impactul obezității asupra sănătății cardiovasculare
Obezitatea, o condiție complexă și multifactorială, caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime corporală, a ajuns la niveluri epidemice mondiale. Acesta este asociată cu rezultate adverse pentru sănătate și cu o speranță de viață redusă, fiind declarată boală de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 1997 și de către Comisia Europeană în 2021. Peste 60% din decesele legate de un indice de masă corporală (IMC) ridicat sunt atribuite bolilor cardiovasculare.
Obezitatea afectează aproximativ unul din cinci adulți din Europa și unul din opt la nivel mondial. Prevalența bolii arată o tendință de creștere global. În timp ce obezitatea avansată se cunoaște a fi periculoasă, majoritatea cazurilor asociate patologiilor cardiovasculare apar la persoane cu un indice de masă corporală sub 35 kg/m². Dezvoltarea obezității este influențată primordial de factori genetici și biologici, însă un rol important îi revine stilului de viață.
Studiile epidemiologice relevă că riscul cardiometabolic la indivizi cu IMC similar poate varia în funcție de alți parametri și metrici de evaluare. În acest sens, măsurătorile adipozității viscerale, precum circumferința taliei, raportul talie-înălțime și raportul talie-șold, sunt utilizate pentru stratificarea mai exactă a persoanelor la riscului.
Pacienții cu diabet zaharat, în proporție de 80-85%, prezintă supraponderalitate sau obezitate. De asemenea, persoanele obeze sunt de trei ori mai predispuse de a dezvolta diabet în comparație cu cei cu greutate corporală normală, necesitând screening regulat, în special peste vârsta de 45 de ani.
Mai mult, creșterea IMC de la supraponderal până la orice clasă de obezitate, prezintă o asociere liniară cu prevalența hipertensiunii arteriale. Dimpotrivă, o reducere semnificativă a tensiunii arteriale se poate atinge prin scădere modestă în greutate. Distribuția țesutului adipos joacă un rol important în dezvoltarea hipertensiunii arteriale, prin acumularea grăsimii viscerale, prezența acesteia fiind cel mai puternic asociată cu creșterea tensiunii arteriale și cu apariția prematură a rigidității vasculare.
O altă asociere strânsă există între obezitate și creșterea nivelului seric al lipidelor aterogeni care au capacitate de acumulare rapidă în peretele arterial, formând plăci ateromatoase, crescând astfel, riscul infarctului miocardic cu aproximativ 40%
Excesul de țesut adipos situat la nivelul regiunii cervicale determină reducerea lumenului faringian, obstruând căile aeriene superioare. Această condiție predispune persoanele obeze la apariția sindromului de apnee în somn, care la rândul lui crește riscul evenimentelor cardiovasculare adverse.
Obezitatea este considerată, de asemenea, un puternic factor de risc în dezvoltarea insuficienței cardiace, chiar și la vârste tinere. Scăderea în greutate cu regim alimentar, activitate fizică și intervenții farmacologice contribuie la îmbunătățirea capacității funcționale și a simptomatologiei la pacienții cu insuficiență cardiacă. Totodată, persoanele obeze sunt predispuți la apariția fibrilației atriale, cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, la dezvoltarea stenozei aortice, la evenimente tromboembolice și la moarte subită cardiacă.

Clasificarea obezității conform OMS
IMC (indice de masă corporală)
20-25 kg/m² Greutate normală
25-30 kg/m² Supraponderabilitate
30-35 kg/m² Obezitate gr 1
35-40 kg/m² Obezitate gr 2
>40 kg/m² Obezitate gr 3 (obezitate morbidă)
Sursă: Koskinas KC, Van Craenenbroeck EM, Antoniades C, Blüher M, Gorter TM, Hanssen H, Marx N, McDonagh TA, Mingrone G, Rosengren A, Prescott EB; ESC Scientific Document Group. Obesity and cardiovascular disease: an ESC clinical consensus statement. Eur Heart J. 2024 Oct 7;45(38):4063-4098. doi: 10.1093/eurheartj/ehae508.
Obiectiv profesional
Ca medic specialist cardiolog obiectivul meu primordial este să ofer îngrijire medicală centrată pe pacient, în mod sistematic, pornind de la prevenirea bolilor cardiovasculare, depistarea lor timpurie, stabilirea tratamentului și monitorizarea acestora pe termen lung, printr-o abordare holistică. Promovez prevenția bolilor cardiovasculare prin comunicare eficientă și colaborare interdisciplinară.
Studii universitare le-am urmărit la Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș între 2007-2013, unde am obținut diploma de medic, în anul 2013. Între 2014 și 2018 am efectuat rezidențiatul de Medicină Internă la Spitalul Clinic Județean de Urgență, Târgu Mureș, Clinica Medicină Internă II, susținând cu succes examenul de specialitate în Medicină Internă, în anul 2018.
În 2019 am continuat pregătirea profesională în specializarea Cardiologie, ca medic rezident Cardiolog la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovaculare și Transplant, respectiv Spitalul Clinic Județean Mureș. În 2023 am promovat cu succes examenul național de specialitate în Cardiologie.
Din anul 2019 profesez ca medic specialist Medicină Internă în cabinete medicale de specialitate din Târgu Mureș și Sovata și efectuez gărzi la Spitalul Clinic Județean Mureș. În prezent, activez ca medic specialist Cardiolog în ambulatoriul din cadrul Spitalului Dora Optics, Târgu Mureș și Centrul medical Health Life Acățari. De asemenea colaborez ca medic specialist Medicină Internă în cabinetul medical de specialitatate Fehervari Medcenter Sovata.
Educație și formare profesională
2007-2013 Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, Facultatea de Medicină, diplomă de doctor-medic
2014-2018 Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, rezidențiat în Medicină Internă
2019-2023 Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant, Spitalul Clinic Județean Mureș, rezidențiat în Cardiologie, examen național de medic specialist Cardiolog și abilitate în ecocardiografie generală
2024 Studii universitare de Masterat – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș
Experiență profesională
2014-2018 Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, medic rezident Medicină Internă
2019-2023 Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transpalnt, resectiv Spitalul Clinic Județean Mureș, medic rezident Cardiologie
2019-2023 Cabinete medicale de Medicină Internă din Târgu Mureș, medic specialist Medicină Internă
Din 2023 Cabinet medical FEHERVARI MEDCENTER, Sovata, medic specialist Medicină Internă
Din 2024
• Spital DORA OPTICS, Târgu Mureș, medic specialist Cardiolog
• Cabinet medical HEALTH LIFE CENTER, Acățari, medic specialist Cardiolog
Competențe și abilități
2019 Atestat de studii complementare în ultrasonografie generală organizat de Centrul de Formare în Ultrasonografie Târgu Mureș sub egida UMF Târgu Mureș
2023 Atestat de studii complementare în ecocardiografie generală eliberat de Ministerul Sănătății
2024 Ultarsonografie vasculară eliberat de Ministerul Sănătății Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică
Afilieri
Societatea Europeană de Cardiologie (ESC)
Societatea Maghiară de Cardiologie
Societatea Română de Medicină Internă
DR. SÁRKÖZI HÉDI-KATALIN
Ce este sindromul de apneea obstructivă în somn?
Sindromul de apneea obstructivă în somn (SASO) este o afecțiune frecventă în care respirația se oprește în mod repetat în timpul somnului, din cauza blocării căilor respiratorii superioare. Această întrerupere afectează calitatea somnului și poate avea consecințe importante asupra sănătății.
Cauze:
SASO apare de obicei când mușchii gâtului se relaxează excesiv în timpul somnului, îngustând sau blocând căile respiratorii. Factorii de risc principali includ:
- Excesul de greutate (obezitatea)
- Structura anatomică a gâtului sau nasului (ex. amigdale mărite, deviație de sept nazal)
- Vârsta înaintată
- Fumatul și consumul de alcool
- Istoricul familial de apnee
Simptome:
Semnele comune ale apneei obstructive în somn includ:
- Sforăit puternic și zgomotos
- Pauze observabile în respirație în timpul somnului
- Treziri frecvente cu senzație de sufocare
- Somn agitat și neodihnitor
- Oboseală și somnolență excesivă pe parcursul zilei
- Dificultăți de concentrare și iritabilitate
Metode de diagnostic:
Diagnosticul de SASO se stabilește prin evaluare clinică și teste speciale de somn. Cel mai frecvent, se utilizează poligrafia cardio-respiratorie în timpul somnului, un test realizat într-un laborator de somn care monitorizează mișcările toracice și abdominale, fluxul de aer la nivelul nasului, frecvența cardiacă și nivelul de oxigen în sânge pe timpul nopții. Evaluarea de către un medic specialist este esențială pentru stabilirea unui diagnostic corect și pentru alegerea tratamentului potrivit.
Tratament:
Tratamentul SASO variază în funcție de severitate și poate include:
- Modificări ale stilului de viață (scădere în greutate, evitarea alcoolului, renunțarea la fumat)
- Dispozitive medicale, cum ar fi aparatul CPAP (presiune pozitivă continuă în căi aeriene)
- Aparate orale speciale care mențin căile respiratorii deschise
- Intervenții chirurgicale în cazuri severe (pentru îndepărtarea obstacolelor fizice)

Este important să discutați cu medicul dacă aveți simptome sugestive pentru apneea obstructivă în somn. Tratamentul corect poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și poate preveni complicații grave, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiace sau accidentele rutiere cauzate de somnolență.
Rolul pneumologului în screening:
Pneumologul are un rol esențial în identificarea precoce a apneei obstructive în somn. Prin consultație de specialitate, evaluarea simptomelor și recomandarea testelor de diagnostic, pneumologul poate depista din timp persoanele la risc. De asemenea, coordonează inițierea tratamentului și monitorizarea pe termen lung, pentru a preveni complicațiile respiratorii și cardiovasculare asociate cu această afecțiune.
Obiectiv profesional
În anul 2016 am obținut diploma de medic la UMF din Târgu Mureș, Facultatea de Medicină Generală. Ulterior am absolvit Master de Management a Serviciilor Sanitare și Master de Cercetare Științifică Medico-Farmaceutică, iar în 2019 am început Studiile Doctorale în cadrul IOSUD a UMF-ST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș. În 2023 am susținut teza mea de doctorat intitulată ”Ameliorarea diagnosticului precoce și a aderenței la tratament la pacienții cu tuberculoză pulmonară și extrapulmonară din județul Mureș”.
După începerea studiilor doctorale m-am angajat la Disciplina Pneumologie a UMF-ST în calitate de asistent universitar. Am absolvit cursul de ”Noi Tehnici de Predare și Evaluare în Disciplinele Medico-Farmaceutice”, cursul posuniversitar de ”Competențe digitale în utilizarea platformelor de tip E-Learning” și am obținut atestat de limbă engleză nivel B2. Participarea la cursurile menționată m-au ajutat la îmbunătățirea activității mele didactice și profesionale.
În paralel cu activitatea de cercetare și predare, în anul 2018 am început rezidențiatul de pneumologie în centrul universitar din Târgu Mureș, iar după o pregătire îndelungată în Octombrie 2022 am susținut examenul de specialitate și din Aprilie 2023 lucrez ca medic specialist pneumolog în cadrul Secției Clinice Pneumologie al Spitalului Clinic Județean Mureș. În 2024 am obținut Atestatul de Studii Complementare ”Managementul General, Clinic și Terapeutic al Tulburărilor Respiratorii din Timpul Somnului – Somnologie Poligrafie, Polisomnografie și Titrare CPAP/BiPAP”, diagnosticarea și tratarea tulburărilor respiratorii din timpul somnului devenind pasiunea mea.
Studii:
-
2011 – 2017: Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Facultatea de Medicină Generală – diplomă de doctor
-
2017 – 2018: Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Master Managementul Serviciilor Sanitare
-
2018 – 2019: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, Master Cercetare Științifică Medico-Farmaceutică
-
2019 – 2023: IOSUD Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade”, Studii Doctorale, obținerea titlului de doctor în medicină
Experiență profesională:
-
Medic specialist pneumolog cu Competență în Somnologie
-
Asistent universitar – Disciplina Pneumologie, UMF-ST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș
-
Secretara Comisiei multidisciplinare de evaluare a pneumopatiilor intertițiale difuze din Centrul Universitar Târgu Mureș
-
Membru a Societății Române de Pneumologie
Publicații:
-
Autor principal – carte de specialitate apărută în editură națională: 1
-
Autor principal curs litografiat pentru studenți: 1
-
Autor principal – capitole în tratate/volume colective apărute în edituri naționale: 7
-
Co-autor – capitole în tratate/volume colective apărute în edituri naționale: 5
-
Prim-autor/ autor principal/ autor cu contribuție egală/ autor corespondent – articol ISI cu factor de impact: 4
-
Co-autor – articol ISI cu factor de impact: 7
-
Prim-autor/autor principal/autor corespondent – lucrări indexate BDI/B+: 4
-
Co-autor – lucrări indexate BDI/B+: 9
-
Autor principal – articole publicate în rezumat în reviste și volumele unor manifestări științifice: 29
-
Co-autor – articole publicate în rezumat în reviste și volumele unor manifestări științifice: 28
Obezitatea nu este doar o problemă estetică, ci o boală cronică ce afectează întregul organism. În cadrul centrului nostru, evaluăm și tratăm complicațiile frecvente asociate:
Gastroenterologie

Probleme digestive, reflux gastroesofagian, steatoză hepatică (ficat gras)
Cardiologie

Hipertensiune, risc crescut de infarct sau accident vascular
Pneumologie

Apnee în somn, dificultăți de respirație legate de greutatea corporală
- NUTRIȚIE
-
IOANA-MONICA SÂNPĂLEAN,
absolventă a primei generații de dieteticieni din țara noastră, membru al Colegiul Dieteticienilor din România, cu o experiență vastă, de 11 ani, în domeniul nutriției și dieteticii.
Membru fondator al primei asociații de nutriție din Târgu-Mureș, în cadrul căreia a derulat o serie de proiecte comunitare, iar în prezent managing partner la IntegraViva Health Center, singurul centru cu o echipă de dieteticieni, din Târgu-Mureș, unde coordonează programe de nutriție, stagii de practică, mese rotunde pentru medici și dieteticieni precum și workshop-uri atât pentru specialiști cât și pentru publicul larg. Lector la peste 20 de conferințe dedicate specialiștilor și la numeroase evenimente dedicate publicului larg.
Cu o experiență de peste 10 ani în lucrul cu adulții, copiii și adolescenții cu suprapondere, obezitate și tulburări de comportament alimentar, susține importanța intervenției nutriționale ca parte a unei abordări multidisciplinare, o intervenție nutrițională care pune accent pe educație nutrițională, comunicarea corectă cu pacientul, aparținătorii, specialiștii implicați și nu în ultimul rând, o intervenție care susține construirea unei relații sănătoase cu mâncarea.
Reff. OBEZITATE:
Pacientul cu obezitate are nevoie de o abordare multidisciplinară, o intervenție personalizată în care nutriția joacă un rol esențial, o alimentație adecvată având rolul de a reduce greutatea corporală și de a prevenii complicațiile asociate obezității.
Personalizarea alimentației, controlul aportului caloric, respectiv al porțiilor, educația nutrițională, prevenirea efectului yo-yo și sprijinirea pacientului în obținerea unor rezultate sustenabile pe termen lung sunt doar câteva din rolurile unui nutriționist dietetician, în procesul de management al obezității - PSIHOLOGIE
-
POPESCU DANIEL
Psiholog clinician principal, psihoterapeut cognitiv-comportamental și supervizor cu peste 20 de ani de activitate. Am lucrat în ONG-uri, spitale și, din 2016, conduc propriul Cabinet Individual de Psihologie la Târgu Mureș, oferind evaluări clinice, terapie CBT și supervizare pentru colegi.
Parcurs profesional esențial
• 2016 – prezent – Fondator & psiholog principal, Centru del Alma si Cabinetul cu practica privata : programe CBT pentru copii, adolescenți și adulți; coordonare administrativă și marketing.
• 2015 – 2016 – Psiholog clinician, Centrul de Dializă Braun-Avitum: intervenții de adaptare la boală cronică și creșterea complianței la dializă.
• 2006 – 2015 – Psiholog clinician, Fundația Alpha Transilvană: proiecte sociale pentru familii vulnerabile și formare voluntari.
• 2004 – 2006 – Psiholog clinician, DGASPC – Centrul de zi „Perseverența”: evaluări și programe de reintegrare pentru copii instituționalizați.Formare și certificări-cheie
• Licență în Psihologie-Pedagogie (1997-2001)
• Master „Psihoterapie – Psihodiagnostic” (2005-2007)
• Formare completă CBT (2008-2012) – >700 ore curs & supervizare
• Acreditat de Colegiul Psihologilor: de la autonom la psiholog principal și supervizor în psihologie clinică.Competențe principale
• Evaluare clinică și psihodiagnostic standardizat
• Psihoterapie CBT (≈8 000 h de practică)
• Supervizare și mentorat profesional
• Management și promovare a serviciilor psihologice „Îmbin rigoarea științifică și relația umană pentru a-i ajuta pe oameni să-și rescrie poveștile într-o direcție mai luminoasă.”Ref. obezitate:
Obezitatea nu este doar o problemă fizică, ci și una profund emoțională și comportamentală. Dincolo de diete și exerciții, mulți oameni se confruntă cu relații dezechilibrate cu mâncarea – de la mâncatul compulsiv până la alimentația emoțională. Intervenția psihologică joacă un rol esențial în înțelegerea acestor mecanisme, în identificarea factorilor declanșatori și în dezvoltarea unor strategii motivationale si durabile de schimbare. Psihologul ajută pacientul să-și reconstruiască relația cu sine și cu mâncarea, să gestioneze stresul, rușinea sau vinovăția și să își dezvolte motivația reală pentru schimbare. Astfel, abordarea obezității devine una completă, umană și sustenabilă. - ENDOCRINOLOGIE
-
DR. MADARAS GABRIELA
Medic primar endocrinolog, UMF Târgu-Mureș
Specializare în sexologie, DIU Sexologie Paris 7Am experiență acumulată atât în țară cât și în străinătate, lucrez respectând ‘medicina bazată pe dovezi’, adică protocoalele de tratament actuale, europene sau/și americane.
Îmi plac oamenii și am multă empatie și înțelegere pentru suferințele lor.
Vorbesc fluent, scriu și pot consulta în limbile română- limba maternă, maghiară, franceză și engleză.Studii
Am terminat printre primii studii de medicină generală în 2004 la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, am reușit apoi printre primii la examenul de rezidențiat, pe care l-am efectuat ulterior parțial în Târgu-Mureș, parțial în București.
Tot în București, la Institutul Parhon, am dat și examenul de specialitate în endocrinologie, în 2011.Conferințe
Ca orice medic care se respectă și dorește binele pacienților într-o meserie în continuă evoluție, am participat cu lucrări la numeroase conferințe și congrese naționale și internaționale, precum și la cursuri de specializare.Activitate
Am predat lucrări practice studenților de an 4 la facultatea de medicină din cadrul UMF Târgu-Mureș între 2011 și 2013, în paralel cu activitatea de ambulator la Dora Medicals, precum și în cabinete medicale din Reghin, Mediaș și Sighișoara.
În 2015 am activat ca endocrinolog/diabetolog la Spitalul European Georges Pompidou din Paris, iar între 2015 și 2018 am urmat cursurile de Sexologie ale facultății de medicină din cadrul Universității Paris VII, cu obținerea diplomei în septembrie 2018. De atunci și până în prezent ofer și consultații de sexologie.
În iulie 2022 am trecut cu brio examenul de medic primar endocrinolog la Cluj.Medicația care tratează obezitatea NU este de dată recentă! Incretinele- hormonul GLP1- au fost descoperite în anii 80, iar din anii 2000 agoniștii GLP1 au început să fie folosiți pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Observațiile făcute la diabeticii care le foloseau și slăbeau au determinat cercetătorii să înceapă studii asupra obezilor, ulterior aceste preparate fiind autorizate pentru tratamentul strict al excesului ponderal și al obezității. Studiile clinice (LEAD, SCALE, STEP) au arătat că ele sunt sigure și au un foarte bun profil de tolerabilitate, efectele secundare fiind gastrointestinale: greață, vărsături, diaree- ele sunt tranzitorii pe măsură ce organismul pacientului se adaptează la tratament.
În cadrul programului nostru putem iniția tratamentul medicamentos al obezității cu tablete: Rybelsus sau injecții subcutanate, auto-administrate, săptămânale: Mounjaro sau Wegovy.DR. ROMAN MARIANA
Medic primar diabetologie, nutriție și boli metabolice/ Medic specialist endocrinologie
Sunt pasionată de prevenția și tratamentul obezității, cu o abordare integrată și empatică. Scopul meu este să ajut pacienții să-și înțeleagă corpul și să-și recapete echilibrul metabolic prin monitorizare atentă și intervenții adaptate.
Sunt absolventă a Facultății de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Tg. Mureș (2006). În urma examenului de rezidențiat am ales să mă specializez în endocrinologie. Ulterior mi-am completat formarea prin rezidențiat și în specialitatea diabetologie, nutriție și boli metabolice. Mi-am efectuat rezidențiatul în Tg. Mureș, București (Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon) și în Franța (CHU Clermont Ferrand). În 2013 am urmat un stagiu de perfecționare în nutriție clinică intr-un centru din Franța specializat în tratamentul obezității severe, monitorizare pre- și post chirurgie bariatrică (CHU Clermont – Ferrand, Service de Nutrition Clinique ).
De la terminarea rezidențiatului până în prezent, am profesat ca medic diabetolog în cadrul ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Județean Mureș și ca endocrinolog în colaborare cu centre medicale private.
Valorile mele profesionale sunt corectitudinea, respectul, dorința de perfecționare continuă. Doresc să le ofer pacienților mei tratamentul optim, în baza celor mai recente date științifice, conform medicinei bazate pe dovezi.
Obezitatea este o boală cronică complexă, caracterizată printr-un exces al țesutului adipos.
Obezitatea afectează calitatea vieții și reduce speranța de viață prin complicațiile sale: diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, dislipidemia, boli cardio-vasculare, boli hepatice, sindrom de apnee de somn, patologie osteo-articulară, infertilitate, cancer.Obezitatea afectează atât adulții, cât și copiii.
Cauzele obezității sunt complexe, cel mai adesea multifactoriale, adică peste predispoziția genetică se suprapun factori de mediu care țin în principal de stilul de viață (alegeri alimentare, nivelul de activitate fizică, stres).
Tratamentul obezității este de lungă durată, iar abordarea trebuie să fie multidisciplinară, adresându-se tuturor problemelor pe care le implică obezitatea: medicale, nutriționale, psihologice, de stil de viață.
Echipa noastră formată din medici, nutriționiști, psiholog, își propune să însoțească fiecare pacient în parcursul său spre ameliorarea stării de sănătate.
Metodele terapeutice oferite se axează pe nutriție, activitate fizică, psihologie și nu în ultimul rând farmacoterapie.
Tratamentul farmacologic al obezității a progresat mult în ultimii ani, prin apariția unor medicamente eficiente și sigure (Saxenda, Wegovy, Mounjaro). Indicația de tratament este stabilită de către medic, după o evaluare detaliată a pacientului, luând în calcul riscurile și beneficiile.
- GASTROENTEROLOGIE
-
DR. SZÉKELY KINGA-NOÉMI
Medic specialist gastroenterolog.
Supraponderabilitatea și obezitatea reprezintă în prezent o problemă globală de sănătate publică, având o strânsă legătură cu creșterea prevalenței afecțiunilor gastroenterologice. Indicele de masă corporală (IMC) peste 25 kg/m² nu doar favorizează sindromul metabolic și bolile cardiovasculare, ci și crește riscul de apariție a diverselor afecțiuni digestive.
Principalele implicații gastroenterologice ale excesului ponderal:
– Boala de reflux gastroesofagian (GERD)– este frecvent asociată cu presiunea intraabdominală crescută și incidența mai mare a herniei hiatale.
– Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) – și forma sa progresivă, steatohepatita non-alcoolică (NASH), pot evolua către ciroză și carcinom hepatocelular.
– Infiltrarea grasă a pancreasului – agravează severitatea pancreatitei și complicațiile asociate.
– Creșterea riscului de cancere gastrointestinale – supraponderalitatea a fost corelată epidemiologic cu cancere colorectale, esofagiene și pancreatice.Importanța prevenirii și tratamentului precoce:
– Identificarea timpurie și managementul multidisciplinar (nutriție, schimbări de stil de viață, farmacoterapie și chirurgie bariatrică) sunt esențiale pentru reducerea comorbidităților și riscurilor gastroenterologice.Excesul de greutate nu implică doar o suprasolicitare mecanică, ci și modificări metabolice și inflamatorii complexe, influențând negativ sănătatea digestivă.
Gastroenterologia este ramura medicinii care se ocupă cu studiul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului digestiv, inclusiv esofagul, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros, ficatul, vezica biliară și pancreasul.
Domeniul gastroenterologiei diagnostice și preventive se concentrează nu doar pe identificarea și managementul bolilor digestive, ci și pe prevenția acestora prin metode eficiente de screening și evaluare.
Dr. Szekely Kinga a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș în anul 2015, a continuat să-și dezvolte abilitățile în programul de rezidențiat în cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, cu promovarea examenului de specialitate în noiembrie 2023.
A dobîndit calificative, experiențe în domeniul endoscopiei digestive diagnostic, ecografie abdominală și terapia bolilor gastro-intestinale, cum ar fi hepatitele cronice, boli inflamatorii intestinale, screeningul cancerelor digestive etc.
În plus, fiind asistent universitar în cadrul UMFST Târgu Mureș prezintă un angajament profund față de educația medicală.
Facând parte din colectivul Spitalului Dora Optics, un spital modern, dotat cu aparatură de ultima generație continuă să ofere servicii de calitate pacienților săi, rămânând totodată la curent cu cele mai noi descoperiri din domeniul său.
Dr. Szekely Kinga crede cu tărie în importanța unei comunicări eficiente cu pacienții și consideră că empatia și înțelegerea sunt fundamentale în procesul de vindecare. Este dedicat nu doar tratării bolilor, ci și promovării stilului de viață sănătos și prevenției. - CARDIOLOGIE
-
DR. RAB ANDREA
Medic specialist medicină internă și cardiologie
Impactul obezității asupra sănătății cardiovasculare
Obezitatea, o condiție complexă și multifactorială, caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime corporală, a ajuns la niveluri epidemice mondiale. Acesta este asociată cu rezultate adverse pentru sănătate și cu o speranță de viață redusă, fiind declarată boală de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 1997 și de către Comisia Europeană în 2021. Peste 60% din decesele legate de un indice de masă corporală (IMC) ridicat sunt atribuite bolilor cardiovasculare.
Obezitatea afectează aproximativ unul din cinci adulți din Europa și unul din opt la nivel mondial. Prevalența bolii arată o tendință de creștere global. În timp ce obezitatea avansată se cunoaște a fi periculoasă, majoritatea cazurilor asociate patologiilor cardiovasculare apar la persoane cu un indice de masă corporală sub 35 kg/m². Dezvoltarea obezității este influențată primordial de factori genetici și biologici, însă un rol important îi revine stilului de viață.
Studiile epidemiologice relevă că riscul cardiometabolic la indivizi cu IMC similar poate varia în funcție de alți parametri și metrici de evaluare. În acest sens, măsurătorile adipozității viscerale, precum circumferința taliei, raportul talie-înălțime și raportul talie-șold, sunt utilizate pentru stratificarea mai exactă a persoanelor la riscului.
Pacienții cu diabet zaharat, în proporție de 80-85%, prezintă supraponderalitate sau obezitate. De asemenea, persoanele obeze sunt de trei ori mai predispuse de a dezvolta diabet în comparație cu cei cu greutate corporală normală, necesitând screening regulat, în special peste vârsta de 45 de ani.
Mai mult, creșterea IMC de la supraponderal până la orice clasă de obezitate, prezintă o asociere liniară cu prevalența hipertensiunii arteriale. Dimpotrivă, o reducere semnificativă a tensiunii arteriale se poate atinge prin scădere modestă în greutate. Distribuția țesutului adipos joacă un rol important în dezvoltarea hipertensiunii arteriale, prin acumularea grăsimii viscerale, prezența acesteia fiind cel mai puternic asociată cu creșterea tensiunii arteriale și cu apariția prematură a rigidității vasculare.
O altă asociere strânsă există între obezitate și creșterea nivelului seric al lipidelor aterogeni care au capacitate de acumulare rapidă în peretele arterial, formând plăci ateromatoase, crescând astfel, riscul infarctului miocardic cu aproximativ 40%
Excesul de țesut adipos situat la nivelul regiunii cervicale determină reducerea lumenului faringian, obstruând căile aeriene superioare. Această condiție predispune persoanele obeze la apariția sindromului de apnee în somn, care la rândul lui crește riscul evenimentelor cardiovasculare adverse.
Obezitatea este considerată, de asemenea, un puternic factor de risc în dezvoltarea insuficienței cardiace, chiar și la vârste tinere. Scăderea în greutate cu regim alimentar, activitate fizică și intervenții farmacologice contribuie la îmbunătățirea capacității funcționale și a simptomatologiei la pacienții cu insuficiență cardiacă. Totodată, persoanele obeze sunt predispuți la apariția fibrilației atriale, cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, la dezvoltarea stenozei aortice, la evenimente tromboembolice și la moarte subită cardiacă.
Clasificarea obezității conform OMS
IMC (indice de masă corporală)
20-25 kg/m² Greutate normală
25-30 kg/m² Supraponderabilitate
30-35 kg/m² Obezitate gr 1
35-40 kg/m² Obezitate gr 2
>40 kg/m² Obezitate gr 3 (obezitate morbidă)Sursă: Koskinas KC, Van Craenenbroeck EM, Antoniades C, Blüher M, Gorter TM, Hanssen H, Marx N, McDonagh TA, Mingrone G, Rosengren A, Prescott EB; ESC Scientific Document Group. Obesity and cardiovascular disease: an ESC clinical consensus statement. Eur Heart J. 2024 Oct 7;45(38):4063-4098. doi: 10.1093/eurheartj/ehae508.
Obiectiv profesional
Ca medic specialist cardiolog obiectivul meu primordial este să ofer îngrijire medicală centrată pe pacient, în mod sistematic, pornind de la prevenirea bolilor cardiovasculare, depistarea lor timpurie, stabilirea tratamentului și monitorizarea acestora pe termen lung, printr-o abordare holistică. Promovez prevenția bolilor cardiovasculare prin comunicare eficientă și colaborare interdisciplinară.
Studii universitare le-am urmărit la Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș între 2007-2013, unde am obținut diploma de medic, în anul 2013. Între 2014 și 2018 am efectuat rezidențiatul de Medicină Internă la Spitalul Clinic Județean de Urgență, Târgu Mureș, Clinica Medicină Internă II, susținând cu succes examenul de specialitate în Medicină Internă, în anul 2018.
În 2019 am continuat pregătirea profesională în specializarea Cardiologie, ca medic rezident Cardiolog la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovaculare și Transplant, respectiv Spitalul Clinic Județean Mureș. În 2023 am promovat cu succes examenul național de specialitate în Cardiologie.
Din anul 2019 profesez ca medic specialist Medicină Internă în cabinete medicale de specialitate din Târgu Mureș și Sovata și efectuez gărzi la Spitalul Clinic Județean Mureș. În prezent, activez ca medic specialist Cardiolog în ambulatoriul din cadrul Spitalului Dora Optics, Târgu Mureș și Centrul medical Health Life Acățari. De asemenea colaborez ca medic specialist Medicină Internă în cabinetul medical de specialitatate Fehervari Medcenter Sovata.
Educație și formare profesională
2007-2013 Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, Facultatea de Medicină, diplomă de doctor-medic
2014-2018 Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, rezidențiat în Medicină Internă
2019-2023 Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant, Spitalul Clinic Județean Mureș, rezidențiat în Cardiologie, examen național de medic specialist Cardiolog și abilitate în ecocardiografie generală
2024 Studii universitare de Masterat – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu MureșExperiență profesională
2014-2018 Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, medic rezident Medicină Internă
2019-2023 Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transpalnt, resectiv Spitalul Clinic Județean Mureș, medic rezident Cardiologie
2019-2023 Cabinete medicale de Medicină Internă din Târgu Mureș, medic specialist Medicină Internă
Din 2023 Cabinet medical FEHERVARI MEDCENTER, Sovata, medic specialist Medicină Internă
Din 2024
• Spital DORA OPTICS, Târgu Mureș, medic specialist Cardiolog
• Cabinet medical HEALTH LIFE CENTER, Acățari, medic specialist CardiologCompetențe și abilități
2019 Atestat de studii complementare în ultrasonografie generală organizat de Centrul de Formare în Ultrasonografie Târgu Mureș sub egida UMF Târgu Mureș
2023 Atestat de studii complementare în ecocardiografie generală eliberat de Ministerul Sănătății
2024 Ultarsonografie vasculară eliberat de Ministerul Sănătății Centrul de Resurse Umane în Sănătate PublicăAfilieri
Societatea Europeană de Cardiologie (ESC)
Societatea Maghiară de Cardiologie
Societatea Română de Medicină Internă - PNEUMOLOGIE
-
DR. SÁRKÖZI HÉDI-KATALIN
Ce este sindromul de apneea obstructivă în somn?
Sindromul de apneea obstructivă în somn (SASO) este o afecțiune frecventă în care respirația se oprește în mod repetat în timpul somnului, din cauza blocării căilor respiratorii superioare. Această întrerupere afectează calitatea somnului și poate avea consecințe importante asupra sănătății.Cauze:
SASO apare de obicei când mușchii gâtului se relaxează excesiv în timpul somnului, îngustând sau blocând căile respiratorii. Factorii de risc principali includ:- Excesul de greutate (obezitatea)
- Structura anatomică a gâtului sau nasului (ex. amigdale mărite, deviație de sept nazal)
- Vârsta înaintată
- Fumatul și consumul de alcool
- Istoricul familial de apnee
Simptome:
Semnele comune ale apneei obstructive în somn includ:- Sforăit puternic și zgomotos
- Pauze observabile în respirație în timpul somnului
- Treziri frecvente cu senzație de sufocare
- Somn agitat și neodihnitor
- Oboseală și somnolență excesivă pe parcursul zilei
- Dificultăți de concentrare și iritabilitate
Metode de diagnostic:
Diagnosticul de SASO se stabilește prin evaluare clinică și teste speciale de somn. Cel mai frecvent, se utilizează poligrafia cardio-respiratorie în timpul somnului, un test realizat într-un laborator de somn care monitorizează mișcările toracice și abdominale, fluxul de aer la nivelul nasului, frecvența cardiacă și nivelul de oxigen în sânge pe timpul nopții. Evaluarea de către un medic specialist este esențială pentru stabilirea unui diagnostic corect și pentru alegerea tratamentului potrivit.Tratament:
Tratamentul SASO variază în funcție de severitate și poate include:- Modificări ale stilului de viață (scădere în greutate, evitarea alcoolului, renunțarea la fumat)
- Dispozitive medicale, cum ar fi aparatul CPAP (presiune pozitivă continuă în căi aeriene)
- Aparate orale speciale care mențin căile respiratorii deschise
- Intervenții chirurgicale în cazuri severe (pentru îndepărtarea obstacolelor fizice)
Este important să discutați cu medicul dacă aveți simptome sugestive pentru apneea obstructivă în somn. Tratamentul corect poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și poate preveni complicații grave, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiace sau accidentele rutiere cauzate de somnolență.
Rolul pneumologului în screening:
Pneumologul are un rol esențial în identificarea precoce a apneei obstructive în somn. Prin consultație de specialitate, evaluarea simptomelor și recomandarea testelor de diagnostic, pneumologul poate depista din timp persoanele la risc. De asemenea, coordonează inițierea tratamentului și monitorizarea pe termen lung, pentru a preveni complicațiile respiratorii și cardiovasculare asociate cu această afecțiune.Obiectiv profesional
În anul 2016 am obținut diploma de medic la UMF din Târgu Mureș, Facultatea de Medicină Generală. Ulterior am absolvit Master de Management a Serviciilor Sanitare și Master de Cercetare Științifică Medico-Farmaceutică, iar în 2019 am început Studiile Doctorale în cadrul IOSUD a UMF-ST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș. În 2023 am susținut teza mea de doctorat intitulată ”Ameliorarea diagnosticului precoce și a aderenței la tratament la pacienții cu tuberculoză pulmonară și extrapulmonară din județul Mureș”.
După începerea studiilor doctorale m-am angajat la Disciplina Pneumologie a UMF-ST în calitate de asistent universitar. Am absolvit cursul de ”Noi Tehnici de Predare și Evaluare în Disciplinele Medico-Farmaceutice”, cursul posuniversitar de ”Competențe digitale în utilizarea platformelor de tip E-Learning” și am obținut atestat de limbă engleză nivel B2. Participarea la cursurile menționată m-au ajutat la îmbunătățirea activității mele didactice și profesionale.
În paralel cu activitatea de cercetare și predare, în anul 2018 am început rezidențiatul de pneumologie în centrul universitar din Târgu Mureș, iar după o pregătire îndelungată în Octombrie 2022 am susținut examenul de specialitate și din Aprilie 2023 lucrez ca medic specialist pneumolog în cadrul Secției Clinice Pneumologie al Spitalului Clinic Județean Mureș. În 2024 am obținut Atestatul de Studii Complementare ”Managementul General, Clinic și Terapeutic al Tulburărilor Respiratorii din Timpul Somnului – Somnologie Poligrafie, Polisomnografie și Titrare CPAP/BiPAP”, diagnosticarea și tratarea tulburărilor respiratorii din timpul somnului devenind pasiunea mea.
Studii:
-
2011 – 2017: Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Facultatea de Medicină Generală – diplomă de doctor
-
2017 – 2018: Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Master Managementul Serviciilor Sanitare
-
2018 – 2019: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, Master Cercetare Științifică Medico-Farmaceutică
-
2019 – 2023: IOSUD Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade”, Studii Doctorale, obținerea titlului de doctor în medicină
Experiență profesională:
-
Medic specialist pneumolog cu Competență în Somnologie
-
Asistent universitar – Disciplina Pneumologie, UMF-ST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș
-
Secretara Comisiei multidisciplinare de evaluare a pneumopatiilor intertițiale difuze din Centrul Universitar Târgu Mureș
-
Membru a Societății Române de Pneumologie
Publicații:
-
Autor principal – carte de specialitate apărută în editură națională: 1
-
Autor principal curs litografiat pentru studenți: 1
-
Autor principal – capitole în tratate/volume colective apărute în edituri naționale: 7
-
Co-autor – capitole în tratate/volume colective apărute în edituri naționale: 5
-
Prim-autor/ autor principal/ autor cu contribuție egală/ autor corespondent – articol ISI cu factor de impact: 4
-
Co-autor – articol ISI cu factor de impact: 7
-
Prim-autor/autor principal/autor corespondent – lucrări indexate BDI/B+: 4
-
Co-autor – lucrări indexate BDI/B+: 9
-
Autor principal – articole publicate în rezumat în reviste și volumele unor manifestări științifice: 29
-
Co-autor – articole publicate în rezumat în reviste și volumele unor manifestări științifice: 28
- COMPLICAȚII METABOLICE
-
Obezitatea nu este doar o problemă estetică, ci o boală cronică ce afectează întregul organism. În cadrul centrului nostru, evaluăm și tratăm complicațiile frecvente asociate:
Gastroenterologie
Probleme digestive, reflux gastroesofagian, steatoză hepatică (ficat gras)
Cardiologie
Hipertensiune, risc crescut de infarct sau accident vascular
Pneumologie
Apnee în somn, dificultăți de respirație legate de greutatea corporală
Programări
Programul este disponibil în Târgu Mureș începând cu data de 10 iunie 2025.
Adresa: Tg. Mures, strada Fabrica de zahăr 18E.
Tel: 0771 195 340