Informații utile

Informații utile

 • Dioptrii (vicii de refracție)

  – 1.50 Dsph : Miopia

  Miopia se caracterizeaza prin vedere scăzută la distanţă, dar clară la aproape. Simptomele pot fi dureri de cap, obosirea ochilor, vedere scăzută noaptea. Miopii strâng adesea din ochi pentru a vedea mai bine la tablă, la televizor sau panourile rutiere. Exista miopii mici si medii (pina la 6 dioptrii), miopii mari (8-12 dioptrii) si miopii forte (peste aceste valori). Miopiile mari si forte adesea se asociaza cu leziuni morfologice oculare, la nivelul retinei (coroidoza miopica, conus miopic, pata Fuchs, etc.).

  + 2.0 Dsph : Hipermetropia

  Hipermetropia se caracterizeaza prin vedere neclară şi la distanţă, şi la aproape. Simptomele pot fi dureri de cap, obosirea ochilor. Apare la o vârstă fragedă, dar, datorită puterii de acomodare a ochiului, poate trece neobservată până la 40 de ani.

  -0.75 Dcyl 90º : Astigmatismul

  Astigmatismul apare cand corneea are raze de curbura si puteri dioptrice diferite pe fiecare ax. Vederea este distorsionată şi neclară atat la distanta cat si la aproape, cu o incapacitate de a distinge litere asemanatoare care difera printr-un mic detaliu (H de M, O de D, etc.). Astigmatismul se poate asocia cu miopia sau hipermetropia. Corectia astigmatismului se face cu lentile “cilindrice”, care corecteaza dioptria pe fiecare ax al ochiului.

 • Presbiopia (ochelarii de citit)

  Presbiopia este pierderea treptata a capacitatii ochilor de a focaliza obiectele apropiate. Aceasta se dezvolta de obicei dupa varsta de 40 de ani si este un semn natural al imbatranirii. Pentru a vedea bine trebuie sa indepartati obiectele mai mult ca de obicei. Daca aveti miopie, problema se rezolva temporar citind fara ochelari.

 • Strabismul

  Axele vizuale ale ochilor nu sunt paralele, aceştia fiind deviaţi temporar sau permanent fie spre nas (strabism convergent), fie spre urechi (strabism divergent). Netratat, poate duce la scăderea vederii. Strabismul apare de obicei la naştere sau în copilărie, dar este de asemenea frecvent la pacienţii cu boli neurologice, diabet, hipertensiune arterială sau vedere foarte slabă din diferite cauze.

 • Cataracta

  Cataracta este opacifierea, pierderea treptata a transparentei cristalinului. Scăderea vederii se instaleaza lent, cu scăderea intensităţii culorilor, sensibilitate la lumină, vedere cu halouri în jurul unei surse de lumină puternice, vedere dublă, etc. într-o fază tranzitorie, vederea de aproape se poate îmbunătăţii (aceasta va scădea din nou pe măsură ce cataracta evoluează). Este asociată cu îmbătrânirea naturală a ochiului, desi poate apărea la toate vârstele. Tratamentul este chirurgical.

 • Glaucomul

  Glaucomul este asociat de obicei cu creşterea presiunii intraoculare peste nivelul suportat de nervul optic, determinând în timp deteriorarea acestuia. Apare lent, deseori inobservabil şi se instalează definitiv, ducând la pierderea progresivă a vederii. Simptomele se manifestă în feluri foarte diferite de la caz la caz; poate sa nu aibă nici un simptom observabil. Tratamentul glaucomului este adaptat la pacient, combinand tratamentul medical (picaturi) cu tratamentul laser si interventii chirurgicale.

 • Retinopatía diabetica

  Retinopatia diabetica este o afectiune a vaselor de sange ce hranesc retina: acestea devin slabite, se rup si “scapa” fluid si sange in retina (exudate si hemoragii retiniene), reducand vederea; in plus, aceste vase de sange nu mai reusesc sa aduca substantele nutritive si oxigenul necesare retinei (hipoxie), afectand-o si mai mult. Evolutia este progresiva, in ani de zile, iar fara un tratament adecvat duce inevitabil la orbire.

  Simptomele retinopatiei diabetice includ: vedere incetosata sau distorsionata, sau dificultati de citire; puncte luminoase sau intunecate in campul vizual; pierderea vederii partiala sau totala, sau senzatia de “vedere printr-un val”; durere la nivelul ochiului.

  Tratamentul consta atat in urmarirea si tratarea diabetului insusi, de catre medicul diabetolog, cat si in urmarirea si tratarea specifica a retinopatiei diabetice, de catre medicul oftalmolog specialist in afectiuni retiniene. Nu exista vindecare in cazul retinopatiei diabetice, cu toate acestea laserterapia (fotocoagularea) este eficienta in prevenirea pierderii vederii daca se practica inainte ca retina sa sufere leziuni severe. Extragerea chirurgicala a corpului vitros (vitrectomie) poate de asemenea sa ajute la imbunatatirea vederii in cazul in care retina nu a fost sever afecata.

 • Keratoconul

  Keratoconul este o boala de ochi care progreseaza lent, in care corneea cu forma initiala normala rotunda (partea exterioara clara, frontală a ochiului) se subtiaza şi începe să se bombeze în forma de con. Această formă de con este neregulată si modifica refractia razelor luminoase care intră în ochi. Deoarece corneea este responsabila pentru refractarea celei mai mari parti a luminii care intră în ochi, o cornee bombata deci neregulata va cauza formarea de imagini neclare. Tratamentul se face la început cu ochelari, iar mai târziu doar cu lentile de contact. Stabilizarea se face prin tratamentul cross-linking.

 • Degenerescenta maculara

  Degenerescenta maculara legata de varsta sau senila (DMLV) este o afectiune care, asa cum ii spune si numele, este direct influentata de varsta si care afecteaza zona de maxima acuitate vizuala a retinei, macula. Acest lucru se manifesta prin alterarea calitatii vizuale centrale. Are o forma mai usoara, uscata si forma umeda. Boala in varianta uscata evolueaza lent, in stadii, pe cand DMLV umeda evolueaza rapid, fara stadii.

  Simptomele sunt dominate de modificarea vederii centrale, pacientul acuzand:

  • dificultate la citit – literele apar strambe sau intrerupte – pana la pierderea totala a capacitatii de a citi sau de a vedea amanunte

  • liniile drepte apar intrerupte sau ondulate, neregulate, etc.