DIFERENȚA DINTRE LENTILELE POLARIZATE ȘI OCHELARII DE SOARE OBIȘNUIȚI

DIFERENȚA DINTRE LENTILELE POLARIZATE ȘI OCHELARII DE SOARE OBIȘNUIȚI

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE LENTILELE POLARIZATE ȘI OCHELARII DE SOARE OBIȘNUIȚI

Protecția ochilor împotriva soarelui este extrem de importantă pentru menținerea unei vederi sănătoase, prin reducerea riscului de afecțiuni oculare, ca de exemplu cataracta. Ochelarii de soare sunt unul din cele mai bune moduri de a vă proteja vederea, la fel cum este și evitarea expunerii directe la soare, pe cât posibil. Însă când vine vorba de ochelari de soare protectori, sunt atât de multe variante, încât poate fi dificil să știți exact care este cea mai bună alegere pentru stilul dumneavoastră de viață.

Două din cele mai frecvente alegeri când vine vorba de ochelari de soare sunt lentilele colorate și lentilele polarizate. Vă vom prezenta câteva avantaje și dezavantaje care să vă ajute să faceți cea mai bună alegere pentru dumneavoastră.

CUM FUNCȚIONEAZĂ OCHELARII DE SOARE

Dacă vă îngrijorează efectul pe care soarele îl are asupra ochilor, luați în considerare ramele circulare care vor împiedica razele UV să intre de jur împrejurul ramei. De asemenea, ar trebui să purtați o pălărie cu boruri largi, care vă va ajuta să vă protejați de soare.

Ochelarii de soare de bună calitate ar trebui concepuți cu protecție UV încorporată. Trebuie să vă asigurați întotdeauna că ochelarii oferă un nivel ridicat de protecție atât UVA, cât și UVB. Ochelarii de soare blochează razele UV, iar cea mai bună alegere sunt cei care oferă 100% protecție. Este important de precizat că doar pentru că lentilele sunt foarte închise la culoare, nu înseamnă că acestea oferă cea mai bună protecție UV. Chiar și lentilele care oferă 100% protecție este posibil să nu vă protejeze ochii de razele UV care se reflectă pe partea posterioară a lentilei. Lumina UV poate fi reflectată din spatele retinei în ochi, de aceea este important să discutați cu opticianul și despre protecția UV de pe spatele lentilei.

CU CE SUNT DIFERITE LENTILELE POLARIZATE?

Lentilele colorate obișnuite ale ochelarilor de soare pot proteja de razele UV, dar nu vor combate strălucirea puternică ce este creată de lumina care se reflectă din anumite suprafețe. Din acest motiv este posibil să fiți deranjat de lumină, chiar și atunci când purtați ochelari de soare.

Lentilele polarizate pot fi de folos mai ales celor care au un stil de viață mai activ în aer liber sau oamenilor care pur și simplu își petrec mult timp afară. Aceste lentile au un filtru unic care blochează strălucirea foarte puternică provocată de reflexiile luminii. Când lumina soarelui atinge o suprafață netedă, cum ar fi apa, zăpada, suprafața mașinii sau chiar șoseaua, lumina este reflectată și devine mai concentrată pe o direcție orizontală. Acest lucru vă poate afecta vizibilitatea și este cunoscut sub numele de strălucire orbitoare.

Lentilele polarizate permit numai luminii verticale să ajungă la ochi, și astfel reduc strălucirea orbitoare și vă ajută să vedeți clar. De asemenea, ele pot oferi un nivel ridicat de protecție UV pe întreaga suprafață a lentilei, chiar și pe partea posterioară a acesteia. Din acest motiv, lentilele polarizate sunt adesea o alegere excelentă pentru activități cum ar fi condusul, pescuitul, plimbările cu barca și schiul. Asta deoarece lentilele polarizate reduc lumina foarte puternică de pe șosea, apă și zăpadă.

Sursa essilor.ro