Noutăți importante în domeniul chirurgiei oftalmologice la Dora Optics

Noutăți importante în domeniul chirurgiei oftalmologice la Dora Optics

La centrul de oftalmologie și optică Dora Optics, doctorii oftalmologi, alături de întreg personalul centrului, se află la dispoziția pacienților, cu scopul de a trata sau preveni, în funcție de fiecare caz.

Dr. Madaras Zoltán, medic primar oftalmolog, director al clinicii Dora Optics din Târgu Mureș și al rețelei de optici și cabinete medicale, ne-a expus într-un interviu detalii importante cu privire la noutățile apărute în ceea ce privește tratamentul pacienților cu probleme oftalmologice, inclusiv în domeniul chirurgiei oftalmologice. De asemenea, dr. Madaras Zoltán vorbește despre efectele pandemiei în deservirea pacienților la Dora Optics.

Reporter: Ce efecte a avut pandemia COVID-19 în deservirea pacienților la Dora Optics?

Madaras Zoltán: În prima parte a anului trecut, în carantină, am asigurat servicii medicale de urgență și operații de urgență, dar din vară am reluat activitatea normală, respectând recomandările de distanțare, purtarea măștii și așa mai departe. În continuare, încercăm să dăm un exemplu pacienților, prin respectarea acestor măsuri, dar și prin prezența noastră în primul lot al celor vaccinați anti COVID-19. Încercăm să le arătăm că, da, trebuie să avem grijă de noi și de ei, că trebuie să prevenim, cu tot ce putem, infectarea noastră sau a lor. Acum ne desfășurăm activitatea într-o realitate nouă, într-o realitate în care respectăm normele de distanțare, evităm aglomerarea spațiilor de așteptare, dezinfectăm spațiile și echipamentele de protecție.

Reporter: Ce noutăți au apărut în ultima perioadă în ceea ce privește tratamentul pacienților cu probleme oftalmologice?

Madaras Zoltán: În ultima perioadă, în ciuda pandemiei, am încercat să implementăm noi tehnologii în tratarea pacienților noștri. În primul rând, aș vrea să accentuez importanța tratamentelor cu laser pentru pacienții glaucomatoși. Există foarte multe tipuri de glaucoame, dar există și multe tipuri de tratamente cu laser. Până acum, pacienții erau nevoiți să folosească picături pe toată durata vieții, dar, datorită acestor noi tehnologii, putem să le oferim șansa de a nu mai avea nevoie de tratamentul zilnic cu picături. În rest, trebuie să amintim că în rețeaua noastră integrată de cabinete medicale oftalmologice și optici, în care am acoperit deja aproape toate orașele județului, oferim consultații, atât cu bilet de trimitere, adică gratuit, cât și prescripții de ochelari. În județul Mureș, clinica noastră centrală și cabinetul unde realizăm toate investigațiile cu aparatură de ultimă generație se află la sediul Dora Optics, unde este și policlinica Dora Medicals.

Reporter: Ce noutăți au apărut în domeniul chirurgiei oftalmologice?

Madaras Zoltán: În domeniul chirurgiei oftalmologice, în primul rând, trebuie să amintesc că, spre surprinderea noastră, anul trecut a crescut semnificativ numărul de intervenții chirurgicale. Aceasta se datorează, în primul rând, faptului că la noi, în clinica Dora Optics, putem oferi  tratamente chirurgicale care nu sunt efectuate în alte locuri din județ. Nu doar că operăm pacienții cu dioptrii, cu laserul, efectuăm operații de cataractă, chiar și cele mai complicate în chirurgia ambulatorie, dar am adoptat și cea mai performantă tehnologie, mai exact vizualizarea în 3D a retinei, cu un aparat special, în timpul chirurgiei vitreo-retiniene. Astfel, noi vedem tot ce se întâmplă în interiorul ochiului pe un televizor enorm 3D și medicul chirurg, eu sau colegii care mai operează, reușim să vedem detalii care până acum nu puteau fi observate.

Reporter: De cât timp se află în clinică această aparatură inovativă?

Madaras Zoltán: Noi am fost primii în țară care am achiziționat această combinație de tehnologie ce ne permite analiza polului anterior al ochiului pacientului ce urmează să fie operat. Aceste date din camera de investigație sunt transmise în sala de operație și acolo toate datele sunt proiectate într-o realitate virtuală, practic, pe un televizor 3D, iar medicul chirurg care operează ochiul respectiv, folosește acele date. Astfel, reușim să oferim o precizie până acum nemaiîntâlnită în corecția dioptriilor. Deci, practic, din mai, anul trecut, operăm cu această aparatură care a fost dezvoltată, acum un an la nivel mondial, dar, cum spuneam, în țară, până acum, nu a fost achiziționată de nici o altă clinică.

Sursa: https://www.zi-de-zi.ro/2021/01/30/noutati-importante-in-domeniul-chirurgiei-oftalmologice-la-dora-optics/