Informații utile

Informații utile

  • Dioptrii (vicii de refracție)

    – 1.50 Dsph : Miopia

    Miopia se asociază prin vedere scăzută la distanţă, dar clară la aproape. Simptomele pot fi dureri de cap, obosirea ochilor, vedere scăzută noaptea. Miopii strâng adesea din ochi pentru a vedea mai bine la tablă, la televizor sau panourile rutiere. Există miopii mici și medii (pâna la 6 dioptrii), miopii mari (8-12 dioptrii) și miopii forte (peste aceste valori). Miopiile mari și forte adesea se asociază cu leziuni morfologice oculare, la nivelul retinei (coroidoza miopică, conus miopic, pata Fuchs, etc.).

    + 2.0 Dsph : Hipermetropia

    Hipermetropia se caracterizează prin vedere neclară şi la distanţă, şi la aproape. Simptomele pot fi dureri de cap, obosirea ochilor. Apare la o vârstă fragedă, dar datorită puterii de acomodare a ochiului, poate trece neobservată până la 40 de ani.

    -0.75 Dcyl 90º : Astigmatismul

    Astigmatismul apare când corneea are raze de curbură și puteri dioptrice diferite pe fiecare ax. Vederea este distorsionată şi neclară atât la distanță cât și la aproape, cu o incapacitate de a distinge litere asemănătoare care diferă printr-un mic detaliu (H de M, O de D, etc.). Astigmatismul se poate asocia cu miopia sau hipermetropia. Corecția astigmatismului se face cu lentile cilindrice, care corectează dioptria pe fiecare ax al ochiului.

  • Presbiopia (ochelarii de citit)

    Presbiopia este pierderea treptată a capacității ochilor de a focaliza obiectele apropiate. Aceasta se dezvoltă de obicei după vârsta de 40 de ani și este un semn natural al îmbătrânirii. Pentru a vedea bine trebuie să îndepărtați obiectele mai mult ca de obicei. Dacă aveți miopie, problema se rezolvă temporar citind fără ochelari.

  • Strabismul

    Axele vizuale ale ochilor nu sunt paralele, aceştia fiind deviaţi temporar sau permanent fie spre nas (strabism convergent), fie spre urechi (strabism divergent). Netratat, poate duce la scăderea vederii. Strabismul apare de obicei la naştere sau în copilărie, dar este de asemenea frecvent la pacienţii cu boli neurologice, diabet, hipertensiune arterială sau vedere foarte slabă din diferite cauze.

  • Cataracta

    Cataracta este opacifierea, pierderea treptată a transparenței cristalinului. Scăderea vederii se instalează lent, cu scăderea intensităţii culorilor, sensibilitate la lumină, vedere cu halouri în jurul unei surse de lumină puternice, vedere dublă, etc. Într-o fază tranzitorie, vederea de aproape se poate îmbunătăţi (aceasta va scădea din nou pe măsură ce cataracta evoluează). Este asociată cu îmbătrânirea naturală a ochiului, deși poate apărea la toate vârstele. Se tratează exclusiv chirurgical.

  • Glaucomul

    Glaucomul este asociat de obicei cu creşterea presiunii intraoculare peste nivelul suportat de nervul optic, determinând în timp deteriorarea acestuia. Apare lent, deseori inobservabil şi se instalează definitiv, ducând la pierderea progresivă a vederii. Simptomele se manifestă în feluri foarte diferite de la caz la caz; poate să nu aibă nici un simptom observabil. Tratamentul glaucomului este adaptat la pacient, combinând tratamentul medical (picături) cu tratamentul laser și intervenții chirurgicale.

  • Retinopatia diabetică

    Retinopatia diabetică este o afecțiune a vaselor de sânge ce hrănesc retina: acestea devin slăbite, se rup și “scapă” fluid și sănge în retină (exudate și hemoragii retiniene), reducând vederea; în plus, aceste vase de sânge nu mai reușesc să aducă substanțele nutritive și oxigenul necesare retinei (hipoxie), afectând-o și mai mult. Evoluția este progresivă, în ani de zile, iar fără un tratament adecvat duce inevitabil la orbire.

    Simptomele retinopatiei diabetice includ: vedere incețoșată sau distorsionată, sau dificultăți de citire; puncte luminoase sau întunecate în campul vizual; pierderea vederii parțială sau totală, sau senzația de “vedere printr-un val”; durere la nivelul ochiului.

    Tratamentul constă atât în urmărirea și tratarea diabetului însuși, de către medicul diabetolog, cât și în urmărirea și tratarea specifică a retinopatiei diabetice, de către medicul oftalmolog specialist în afecțiuni retiniene. Nu există vindecare în cazul retinopatiei diabetice, cu toate acestea terapia u laser (fotocoagularea) este eficientă în prevenirea pierderii vederii dacă se practică înainte ca retina să sufere leziuni severe. Extragerea chirurgicală a corpului vitros (vitrectomie) poate de asemenea să ajute la îmbunătățirea vederii în cazul în care retina nu a fost afecată grav.

  • Keratoconul

    Keratoconul este o boală de ochi care progresează lent, în care corneea cu forma inițială normală rotundă (partea exterioară clară, frontală a ochiului) se subțiază şi începe să se bombeze în forma de con. Această formă de con este neregulată și modifică refracția razelor luminoase care intră în ochi. Deoarece corneea este responsabilă pentru refractarea celei mai mari părți a luminii care intră în ochi, o cornee bombată deci neregulată va cauza formarea de imagini neclare. Tratamentul se face la început cu ochelari, iar mai târziu doar cu lentile de contact. Stabilizarea se face prin tratamentul cross-linking.

  • Degenerescența maculară

    Degenerescența maculară legată de vârstă sau senilă (DMLV) este o afecțiune care, așa cum îi spune și numele, este direct influențată de vârstă și care afectează zona de maximă acuitate vizuală a retinei, macula. Acest lucru se manifestă prin alterarea calității vizuale centrale. Are o formă mai ușoară, uscată și o formă mai severă, umedă. Boala în variantă uscată evoluează lent, în stadii, pe când DMLV umedă evoluează rapid și deodată.

    Simptomele sunt dominate de modificarea vederii centrale, precum:

    • dificultate la citit – literele apar strâmbe sau întrerupte – până la pierderea totală a capacității de a citi sau de a vedea amănunte
    • liniile drepte apar întrerupte sau ondulate, neregulate, etc.