Lentila de noapte: o nouă posibilitate de controlare a miopiei

Lentila de noapte: o nouă posibilitate de controlare a miopiei

Miopia este una dintre cele mai comune afecțiuni ale ochiului, manifestată prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la depărtare. Miopia este foarte raspândită, e o adevarată epidemie mondială, aceasta întâlnindu-se atât la copii cât și la adulți, iar incidența ei este în creștere, datorită suprasolicitării vizuale, atât de des întâlnită în zilele noastre.

Combaterea miopiei începe prin schimbarea stilului de viață spre unul cu cât mai multe activități la aer liber și lumină naturală. Incitarea celor mici să petreacă mai mult timp în exterior ar fi astfel un mijloc simplu pentru prevenirea miopiei la copii.

Odată instalată, miopia trebuie tratată. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată, tratamentul poate restabili vederea normală sau aproape normală. Opțiunile terapeutice includ lentilele corectoare (ochelari sau lentile de contact) și intervenția chirurgicală, unele dintre acestea având ca scop nu numai corectarea ci și încetinirea progresiei acesteia.

Orthokeratologia este o metodă medicală modernă de corecţie pe timpul nopții a viciilor de refracție (inclusiv a miopiei și asigmatismului) care are ca efect o vedere clară pe tot parcursul zilei fără a fi nevoie de corecție optică. Acest lucru se realizează prin purtarea unor lentile de contact speciale care se aplică pe ochi înainte de culcare și se scot dimineața imediat după trezire. De asemenea, orthokeratologia are ca efect și stoparea sau încetinirea semnificativă a progresiei miopiei care este deosebit de eficientă pentru copii şi adolescenţi.

Orthokeratologia utilizează lentile de contact rigide gaz permeabile (RGP) produse dintr-un material cu înaltă permeabilitate la oxigen, cu o formă specială (așa numita „geometrie inversă”), proiectată pentru a remodela forma straturilor superficiale ale corneei: grosimea epiteliului se micșorează pe centru și se mărește spre periferie. Aceste modificări epiteliale provoacă schimbarea dioptriilor corneene.

Cine poate beneficia de acest tratament?
Cei care suferă de miopie şi/sau astigmatism moderat și care nu doresc să poarte ochelari sau lentile de contact în timpul zilei. De asemenea aceste lentile de noapte pot fi folosite și în cazul pacienților cu forme de miopie și/sau astigmatism mai severe, cu scopul de a reduce dioptriile pentru a putea folosi ochelari cu dioptrii mai mici în timpul zilei. Ca și celelalte tipuri de lentile de contact, lentila de noapte este foarte utilă în cazul pacienților de orice vârstă care au diferențe foarte mari de dioptrii între cei doi ochi (de ex.: ochiul stâng miopie de -4 iar ochiul drept miopie de –0,75).

În general, orthokeratologia este indicată:
Persoanelor care doresc sa aibă vederea bună fără a purta ochelari și de lentile de contact;
Copiilor, adolescenţilor pentru stoparea progresării miopiei în evoluție;
Persoanelor cu contraindicații la chirurgie refractivă;
Sportivilor, pompierilor, aviatorilor etc.
Vârsta minimă este 6 ani, fără boli oculare, filmul lacrimal trebuie să fie normal, stabil. Pacienții trebuie să fie motivaţi şi capabili de a se adapta la programul de purtare a lentilei de noapte pentru corectarea miopiei și de a respecta regulile de igienă privind lentilele de contact.

Ce presupune tratamentul?
După informarea completă a pacientului, care este absolut convins că dorește să participe la acest tratament, se practică un examen oftalmologic complet. Acesta va include efectuarea unei topografii corneene, pentru obținerea amănuntelor anatomiei de suprafață a corneei (harta). Pe baza topografiei se va alege lentila corespunzătoare încercând mai multe lentile dintr-un set de lentile de probă sau calculând parametrii lentilei cu ajutorul unui program pe baza căruia se comanda lentila ajustată individual fiecărui pacient (a doua variantă fiind mai utilă în cazul copiilor). După ce s-a obținut lentila finală, pacientul este instruit cum să-și pună și să-și scoată lentila, ce norme de igiena trebuie să respecte. Vor urma o serie de controale: în prima dimineață, la o săptămână, la trei săptămâni, și în continuare din trei în trei luni. Lentila trebuie schimbată anual.

Rezultatele se văd în mod normal chiar după primele 2-3 zile de purtare dar corneea se stabilizează complet după o perioadă de 2-3 săptămâni de la începutul tratamentului.
Avantajele acestei metode sunt numeroase:
Libertate și calitate perfectă a vederii pe tot parcursul zilei fără ochelari sau lentile de contact. Imaginați-vă copilul dumneavoastră cum se trezește dimineața, și vede clar imediat după ce și-a deschis ochii, fără să caute ochelarii
Încetinește dramatic sau chiar oprește progresia miopiei la copii și adolescenți
Fără alergii, fără senzația de ochi uscat sau praf în ochi mai ales atunci când se lucrează în fața calculatorului
Ochiul are parte de o oxigenare perfectă în timpul nopții datorită materialului revoluționar din care este produsă lentila
Este un tratament neinvaziv și efectul este complet reversibil când lentila de noapte nu mai este purtată

Practicăm tratamentul miopiei cu această metoda la Dora Optics de mai mult de un an, cu rezultate foarte bune. Mai multe detalii vă putem oferi în cabinete sau accesati siteul nostru www.doraoptics.ro.
Dr. Szatmári Judit, medic specialist oftalmolog, Dora Optics