Retinopatia diabetica este o afectiune a vaselor de sange ce hranesc retina: acestea devin slabite, se rup si "scapa" fluid si sange in retina (exudate si hemoragii retiniene), reducand vederea; in plus, aceste vase de sange nu mai reusesc sa aduca substantele nutritive si oxigenul necesare retinei (hipoxie), afectand-o si mai mult. Evolutia este progresiva, in ani de zile, iar fara un tratament adecvat duce inevitabil la orbire.
Simptomele retinopatiei diabetice includ: vedere incetosata sau distorsionata, sau dificultati de citire; puncte luminoase sau intunecate in campul vizual; pierderea vederii partiala sau totala, sau senzatia de "vedere printr-un val"; durere la nivelul ochiului.
Tratamentul consta atat in urmarirea si tratarea diabetului insusi, de catre medicul diabetolog, cat si in urmarirea si tratarea specifica a retinopatiei diabetice, de catre medicul oftalmolog specialist in afectiuni retiniene. Nu exista vindecare in cazul retinopatiei diabetice, cu toate acestea laserterapia (fotocoagularea) este eficienta in prevenirea pierderii vederii daca se practica inainte ca retina sa sufere leziuni severe. Extragerea chirurgicala a corpului vitros (vitrectomie) poate de asemenea sa ajute la imbunatatirea vederii in cazul in care retina nu a fost sever afecata.